Please install and enable Core Design Scriptegrator plugin.
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Értkékelés 0.00 (0 szavazat)

\(\int {{{\left( {f\left( x \right)} \right)}^\alpha }}  \cdot {f^|}\left( x \right)dx = \frac{{{{\left( {f\left( x \right)} \right)}^{\alpha  + 1}}}}{{\alpha  + 1}} + C \Leftarrow \alpha  \ne  - 1\)

-          Figyeljünk arra, hogy a szorzás felcserélhető, tehát nem mindig a második lesz a f’(x)

-          ha nem vagyunk biztosak abban, hogy melyik legyen az \({\left( {f\left( x \right)} \right)^\alpha }\) és melyik az f’(x) akkor sincs semmi baj, mivel ha rosszat választunk, akkor pár perc számolás után ez kiderül, és marad a jó választás

  1. lépés: megválasztjuk, hogy mennyi legyen az alfa (α)
  2. lépés: megválasztjuk az f(x)-t (ez könnyű, mivel mindig ez van az α-ikon, azaz, az a függvény ami hatványozva van, de a hatvány NÉLKÜL)
  3. lépés: kiszámoljuk az f(x) deriváltját az f(x)-ből (nem pedig abból, amit integrálnunk kell képletet)
  4. lépés: megnézzük, hogy az így kiszámolt f’(x) szerepel-e az integráljelen belül az mellett szorzóban. Ha nem, de csak számszoros különbség van, akkor az könnyen megoldható, ha a megfelelő számmal szorzunk és osztunk (hogy az integrál értéke ne változzon)

Hasonló feladatokat itt találsz: Szorzat integrálás

Rólunk

Czibik Gábor vagyok, ennek az oldalnak az ötletgazdája és létrehozója. Mondhatjuk, hogy "matematikus" családból származok, hisz nagyapámtól kezdve szüleimen keresztül mindenki matematika tanár :)

Kattints ide a folytatáshoz...

Prémium megoldások

A Prémium megoldásokat az itt megvásárolt érmécskék felhasználásával tudod megtekinteni. A feladat nehézségétől függően kell 1,2..7 érmécskét felhasználnod a megtekintéshez.

Kattints ide a folytatáshoz...

Megoldások típusai

Az oldalon lévő összes feladathoz részletesen levezetett megoldás tartozik. A megoldások (megtekinthetőség szempontjából) három típusba sorolhatóak:

Kattints ide a folytatáshoz...

Történetünk

2006. ősz: Az első lépés: czibik.hu

Első weboldalam, azért hoztam létre, hogy tanítványaimank könnyen elérhetővé tegyem egy helyen a máshol szétszórtan amúgy is fellelhető képletgyűjteményeket, feladatsorokat és megoldásokat.

Kattints ide a folytatáshoz...